Kommandør Dan B. Termansen – Vicechef for Arktis kommando (AKO)

NATO - Photo gallery: Final press conference of the NATO Military Committee  Conference 2013, Budapest, 14-Sep.-2013
Navy Captain Dan B. Termansen, Public Affairs and Strategic Communications Advisor to the Chairman of NATO’s Military Committee.

KD Dan B. Termansen er Vicechef for Arktis kommando og har lige nu rollen som fungerende chef for AKO, efter GM Kim Jesper Jørgensen fratrådte stillingen og er blevet chef for Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse.

KD Dan B. Termansen er uddannet fra Søværnets Officersskole i 1988 og har siden gjort karrierer som bl.a. Chef for Fregatten Niels Juel, og som Forsvarsattache i Berlin. KD Dan B. Termansen har ligeledes arbejdet for DIIS (Dansk institut for internationale studier), hvor flere muligvis kan kende ham fra kommentateringen af invasionen af Irak i 2003. KD Dan B. Termansen tiltrådte som Vicechef for AKO i september 2020.

Arktis er i højere grad blevet centrum for geopolitiske spændinger – særligt med øget amerikansk bevågenhed, samt øget kinesisk og russisk tilstedeværelse. Dette betyder, at AKO i endnu højere grad skal formå at balancere mellem de klassiske militære opgaver og de civile forpligtigelser, som normalt kendetegner en kystvagt. Danmark har som bekendt ikke en kystvagt og derfor er balancen essentiel – Søværnet skal kunne begge dele. Kystvagtopgaverne er ikke højt profileret i hverdagen, men har enorm betydning for befolkningen i Arktis og for forsvaret af den danske suverænitet. I klippet her på siden ses billeder af 2. besætnings patrulje i 2017, hvor en tsunami på det vestlige Grønland ødelage et større område.